Interne logistiek, dé kernkwaliteit van succesvolle wasserijen
Een wasserij realiseren die duurzaam rendabel is, vraagt om niets minder dan een paradigmashift. Een fúndamenteel andere kijk op de wasserij. Dat stelt Maarten Ploeg, directeur van system integrator WSP. “In de wereld van vandaag en morgen win je het als wasserij niet meer op machine- of menscapaciteit. De kritische succesfactor is interne logistiek. De ultieme wasserij is een logistiek wondertje.”
Het lijkt logisch: de productie optimaliseren door bottlenecks uit het proces te halen. Maar wat zíjn die bottlenecks?
Verdampend rendement
Toen WSP in de jaren negentig begon met het inrichten van wasserijen, lag de nadruk sterk op machineprestaties. “Dat tekent misschien wel deze branche”, zegt Ploeg. “Indrukwekkende machinespecificaties doen het nog altijd goed. De ontwikkelingen bij fabrikanten zijn dan ook hard gegaan. Wij analyseren jaarlijks echter de performance van vele wasserijen. En wat zie je dan? Niet de capaciteit van machines of mensen is de bottleneck. Er verdampen soms tientallen (!) procenten productiviteit tússen die machines en mensen. Interne logistiek is hét prestatiegebied van de hoogproductieve wasserij van de toekomst.”
Eerst logistiek, dan machines
De paradigmashift die volgens Ploeg nodig is én gaande, is die van machinedenken naar ketendenken. “Die shift heeft zijn weerslag op de aanpak van een nieuwbouw of uitbreiding van je wasserij. Je tekent geen machines in die je daarna met elkaar verbindt, met transportsystemen en een productieplanning. Nee, wij zeggen: ontwerp éérst een logistieke blauwdruk voor je wasserij. Bedenk hoe de flow eruit moet gaan zien, tussen aangeleverd vuilgoed en afgeleverd schoongoed. Ontwikkel een manier waarop je verschillende hoeveelheden wasgoed kunt plannen en sturen. Vraag je af hoe je pieken en variaties in vuil wasgoed kunt transformeren in een efficiënte productieflow. Zónder vertragingen bij machines, verstoppingen links en tegelijk stilstand rechts. En bedenk dán pas welke capaciteit je machines moeten hebben.”
Het integratievraagstuk
De wasserij van de toekomst blinkt uit in interne logistiek of ketendenken. Dat vraagt niet alleen om een andere kijk op de wasserij, het vereist ook andere technologie. Niet alleen van staal, zoals de slimme hangbanen en buffersystemen die WSP speciaal hiervoor ontwikkelde, maar ook van eentjes en nullen. Software. “Het basisprincipe van ketendenken is integraal plannen. Plannen als een systeem. Dat brengt een integratievraagstuk met zich mee”, concludeert Ploeg.
Het slimme brein
“Hoe laat je machines van verschillende fabricaten en bouwjaren met elkaar ‘praten’? Hoe benut je informatie uit andere systemen bij de logistieke aansturing? Wij hebben daarvoor een gemakkelijk te implementeren oplossing ontwikkeld (WinWash, red.). Met dit besturingssysteem geef je je wasserij een slim brein, dat realtime plannings- en logistieke beslissingen maakt, rekening houdend met tientallen variabelen. Ongeëvenaard!” Ploeg kan tal van wasserijen noemen die dit hebben ervaren. “Wie ketendenken met behulp van het brein WinWash in de praktijk wil zien bij een collega-wasserij, nodig ik graag uit voor een bezoek!”